måndag 28 december 2015

Räka är inte alltid surmulen

(jag är nog lite trött för det är skitkul med ordet surmulen till häst just nu...)

Det hade kommit SNÖÖÖÖ idag :D Yey! Jag är som en 5åring och mitt humör blir på en gång väldigt mkt bättre :P
Gjorde dock att Räka var blöt eftersom han inte har den bästa vinterpälsen... Men jag höll planen på att inte schampa honom idag och inte hårföna idag, utan bara träna på hårföningsmomentet.


Snö!!! 
Räka tyckte att snön var kul med. Han gör någon sorts mönster i snön med sin mule, både när han står stilla när vi är ute och går. Måste bli kallt?

Iallafall: Min mor var troget med ut och vi tog varsin häst på promenad tillsammans. Eftersom Räka varit lite väl pigg så tog jag herrn själv idag. Räka var inte skutta-all-over-the-place-happy men han var rätt pigg och ville gärna försöka få igång bus. Uttryckte sig genom lekinviter med huvudruskningar, nyp, att han poppade runt lite och allmänt försökte stoppa allt i munnen. För att inte skälla på honom hela tiden (för jag förstår att han är understimulerad och det känns inte schysst) får han ha grimskaft i munnen och bära runt på. Vädligt lätt sak som gör honom mkt lättsamare att hantera då han är nöjd med att han gör något.
Räka och jag både travade en del på promenaden för att bli av med lite spring och så lydnadstränade jag en del på att han skulle svara snabbt och lätt på framåt, broms, halt och backa. Räka var mkt duktig och positiv. Allt var typ jätte kul utom när matte var skällde på honom (för matte gillar inte att bli nypt av häst).
Räka gjorde även egna utflykter ner i diken och upp i skogen så långt linan räckte och hann stoppa i sig allt möjligt växandes.
Mino var mindre imponerad i vanlig ordning. Hon gick dock inte super långsamt utan mer bara långsamt. Och när jag joggade med Räka för att snabbare komma fram till bra mötesplats där bil kunde köra om oss (då jag inte litar på att Räka kan ta trånga bilmöten) så följde min mor med och Mino travade tydligen glatt på. Annars så har Mino varit så slö och ointeresserad på sista tiden så att det inte ens har funnits möjlighet att fråga om högre gångart typ. Så var trevligt att se.


Inte lätt att få bild på hästar på promenad i mörker. Räka fick ha på sig ulltäcke, svettäcke för att hålla ulltäcke på plats och reflexridtäcke :P

Räka fick sedan stå med täcke på lite till medan vi plockade in hästar och så fick han springa på ridbanan. Räka hade nästan inget bus i kroppen alls för dagen, men var glad att jogga runt. Han börjar redan lära sig kommando för olika gångarter och går rätt bra att löslongera runt, bara man får igång honom. För han är väldigt ställd på vad jag menar och vill när han står stilla och jag försöker säga åt honom att gå framåt och bort ifrån mig. Att gå till mig förstår han, men bort ifrån matte gör honom ängslig först.
Även om Räka inte rör sig imponerande eller flott på något vis så är jag väldigt nöjd med att se honom när han joggar runt. Han balanserar sig trevligt, söker sig mot form mer och mer, är jämn i bägge varven, är lika aktiv fram som bak och framförallt: han rör på ryggen. Han ser ut att ha plättlätt för att ha rörelse i ryggen även när han bär sig muppigt framtill.
Och han verkar väldigt tillfreds och nöjd med de lösa joggingövnignarna.


Räka och jag har lite dragkamp om grimskaft.

Efteråt körde vi kortare klickerpass där Räka fick beröm för att han inte vände sig bort eller spände sig för hårtorken (som inte ens var inkopplad eller något). Räka var mkt skeptisk till hårtorken och tyckte inte alls att det var någon bra övning men kunde tänka sig att iallafall toucha den men mulen för att få morotsskivor.


Räka gillar att rycka i grimskaftet. Går även bra att leda runt honom medan han håller tag i grimskaftet.

1 kommentar:

  1. sv; ja jag måste också jobba med mig själv. Att jag "vågar" vara ensam när folk inte orkar vara med mig. Känna trygghet i mig själv och inte bara i andra. <3

    SvaraRadera