söndag 27 december 2015

Räkan var jätte rädd

Mindre tid idag = Mino fick bara lufta pälsen och äta morot.

Räka fick bara regnskålle-behandling, vilket inkludera att gå ner och springa på ridbanan för att bli lite varm och snabbare torr + göra av med all den där bus-energin. Räka var dock inte lika laddad alls idag.
Spolandet med slang går nu utan att han spänner sig massor. Så stora framgångar även idag där.

Men hårfönandet :( Hårfönandet går åt fel håll. Räka ville först helst inte alls gå till den del av stallet där vi fönar. Och han blev jätte spänd när vi började jobba med att "introdusera" (för jag gör det varje gång på nytt eftersom han är spänd för den) hårfönen. Mer spänd än tidigare. Och han är så snäll häst som ändå försöker stå kvar. Men han vill verkligen bara inte. Han darrade fan som ett löv.
Men vi jobbade med morotsbitar och tog oss igenom vänster sida och han kom över det. Så skulle vi runda uppbindnignarna för att byta varv och få höger sida emot hårfönen och han vill igen inte. Och han är åsneenvis med att inte vilja gå. Så jag sätter på repgrimman. För jag vill dels inte lämna honom blöt (och kall) och jag vill dels inte låta honom lära sig att man kan välja att inte följa tryck. I vissa situationer som häst måste man bara lyda, även när det är läskigt. Och Räka är hyffsat dålig på att gå för tryck även under bra omständigheter. Men jag mår lite dåligt över det. Det är inte så jag vill umgås och lära Räka.
Men han reagerar igen med att bara så inte vilja vara där. Han är skitnervös. Han försöker verkligen stå kvar och bara äta sina morotsbitar (vi hårfönar inte ens), men han är så jäkla spänd och han börjar steppa på stället för att han är så nervös och inte vill vara där. Så träningen blir istället att få Räka att komma fram til att bara stå i den delen av stallet inte är farligt.

Jag provar sedan i andra änden av stallet utan att ha hårfönen inkopplad och visa den för honom och han är rätt okej med det. Så jag vet inte om det mer är förlängningskabeln eller hårfönandet i sig som är så läskigt. För när vi väll kommit igång alla gånger så finner han sig bra i det och slappnar av mer och mer, bara man kommer över tröskeln om att hårfönen inte tänker äta upp honom. Men idag var det bara så mkt värre.

Slutade med att jag inte hade hjärta att hårföna honom, så han lämnades blöt på ena sidan. :( Är minusgrader nu så hoppas verkligen att han torkar under natten.
Imorgon ska det vara mer minusgrader så jag vill helst inte duscha honom då, absolut inte med risk för att inte kunna torka honom. Utan ska försöka satsa på att avdramatisera och träna på olika moment, steg för steg, i hårfönandet och att det inte är så farligt. Helst hoppas jag på att hinna med något kul, typ en promenad, så att Räka inte är tillbaka på att jag bara är ett hemskt monster som torterar honom.

1 kommentar:

  1. Åh, lilla gubben då!
    Ja men vad fasiken gör man?! Som du skriver så går det ju inte bara att släppa allt fast man egentligen skulle vilja.
    Så himla jobbigt att han har det just nu när det blir kallare, det skär ju i ens mattehjärta att ev behöva släppa ut honom blöt.

    Tycker så synd om dig och honom som har det såhär nu :(

    SvaraRadera