måndag 24 oktober 2016

Halvdan dag


Delar av alla pryttlar jag har fram i stort varje dag... Jag kör med skottkärra mer och mer nu, absolut när jag har med 3 stora ullfiltar+2 täcken på det...

Trist väder med regn. Arg Mino då Räka var inne i stallet samtidigt. Skrämd Nirma av skrikandes Räka. Påstridigt tiggande Räka. Avmaskning av Mino...


Räka hittade ny vän att hälsa på.

Så eftersom det regnade även idag så ville jag ha in alla ett par timmar för att hinna torka ordentligt. Vilket gjorde att de måste in samtidigt. Räka fick gå in först, spolas (imponerande nog sitter veredus neoderman fortfarande kvar ifrån i dags även efter spolning på Räka!), äta och på med täcke. Räka höll på att backa av att kunna röra sig inne i stallet då jag hade hängt upp de hemskta newmarketfiltarna, men tog sig runt efter lite muttning.


Räka hade kvist med taggar i sin svans som stack honom i baken.

Planen var att klicka Räka för att sänka huvudet då han börjat höja huvudet när grimman ska på, men det blev helt fel uppsättning för det och jag backade tillbaka till att jobba på att Räka skulle vara polite och inte vara så på och tigga. Dvs vända bort huvudet:


Allt för på Räka ska vara polite och han är så uppe i frustration att han har svårt att få ordning på något alls...

Sedan in med flickorna. Nirma gnäggade fint i vanlig ordning när jag ropade, Mino stod rätt länge vid hösilagebal och ignorerade mig tills hon kom på att hon skulle trava över och skrämma iväg alla andra nyfikna hästar. Jag skyller ofta mina hästars fina sociala beteénden på att det är för att jag konstant matar dem, men med Nirma är det knappast varför hon är så matteglad, hon tar oftare inte godis än vad hon gör och hon är hemskt glad när jag kommer.


Till Räkbild då jag inte tog så mkt på flickorna.

Mer spola ben, tvätta bak, mata och på med ullfiltar. Jag provade sedan att stoppa in Nirma i boxen för att äta sitt foder medan jag skötte Mino. Räka stod då som klistrad emot gallret till sto-boxen (vilket han typ alltid gjort när annan häst är inne, Räka är mkt social och vill fram och hälsa på alla hästar) och när Nirma försöker hälsa fint eller äta ur krubban (som är lite dumt placerad precis intill andra boxen...) så piper/skriker Räka. Gång på gång på gång. Och Nirma blir skrämd och upprörd... Suck. Jag släppte till slut in Mino som mest inte vill veta av Räka och fösöker säga åt honom att dra åt helvete och Räka verkar inte förstå eller reagera mkt alls fastän Mino i stort anfaller gallret som han försöker stå klistrad mot...


Först Räka & Nirma och sedan kommer huggorms-Mino in i boxen.

 Tanken med Mino's klicker-pass var att repetera ryggningar eftersom hon var helt frånvarande igår med det. Mino tyckte det var jätte onödigt av mig att be henne om det och även om hon gav mig lite steg här och där så ville hon hellre gå iväg eller ge mig någon annan rörelse. Tydligen är ryggningar inte alls nödvändiga och besvärliga att göra.


Nirma fick bli uppknuten i spolspiltan då hon har börjat vandra iväg annars. Nirma fortsätter vara duktig på att vara uppbunden, hon har testat gränser lite nu och accepterar det sedan fint. Så fortsatt världsbästaföl.


Jag avmaskade även alla 3 hästarna. Lite frustrerande att det tar 5sek var med Räka & Nirma, men med Mino så är det så big deal. För Mino så är det värt att stå och skaka på huvudet i 10 min, att hålla på att gå omkull, att försöka resa sig och slå i huvudet osv osv. Hon får verkligen fnatt när man ska hålla fast henne och göra saker i ansiktet. Och det blir himla svårt att veta om hon får TN-attacker eller bara är upprörd då hon förväntar sig smärtattacker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar