fredag 28 oktober 2016

Hovslagarbesök + promenad


Stolösdriften, inte med alla invånare på bild. Men syns lite det där med att man väljer vem man umgås med och att Mino med föl väljer att umgås med Fröken Gul med föl.

Så efter att ha varit uppe större delen av natten pga att min morfar nu somnat in så var det tidig morgon tid med hovslagaren. Två boxar och två uppbindningsplatser som 5 hästar skulle slåss om. Nu kan ju fölen trängas in i samma box som sina mödrar, men det är inte helt optimalt när man blandar Räka med märrarna och fölen, varken ur smittorisk eller för att hålla hästarna lugna och fina. Eller egentligen tycks det bara vara Mino som blir assförbannad, alla andra verkar ta det okej.
Dessutom är det lersäsongen nu, så för att inte ge stackars hovslagare lerbadade ben att hålla i så bör man ju antige låta dem torka och borsta bort det (kommer inte hända eftersom våra bor ute) eller spola. Så var bara att köra på högt tryck i slangen och skrubba på.


Mino är bra morsgris just nu.

Mino & Nirma fick guldstjärna för att de kom på kommando ända till grinden så att jag slapp gå in och hämta dem utanför det uppgrusade partiet. Räka håller på med någon underlig förvirrad grej där han halft försöker få mig att plocka äpplen till honom och kommer inte helt på kommando i hagen just nu.


Nirma i höhäcken.

Flickorna har själva slitit ner sina hovar bra när de gick i grushage så där var inte så mkt att ta. Hovslagaren konstaterade mest att Mino inte sliter jämnt, men det är för att hon gräver med ena frambenet och för att hon under alla år har någon underlig hälta/icke vilja belasta ena bak och den därför alltid är missformad.
Nirma skötte sig bra och var u.a. Räka var lite nervös i vanlig ordning och spände sig en del, men var upptagen med att få äta ur krubban. Hans jack i hoven ser ok ut och hovslagaren hittade inga spår av hovböld, så han hade kanske bara bangat i benet lite eller något..


Mino bestämde sig för att hon ville stå där de gula hästarna stod så de fick skynda sig att flytta på sig. Nirma var mest besvärad över att de halvt sprang in i henne.

För flickorna fick det vara bra, de fick gå ut i hagen igen. Räka tog jag ut på promenad, vi var ute någon timma eller mer. Började med att Räka var allt för tiggig på dåligt vis igen, så som i stallet sist. Är vi stillastående eller ännu bättre; i stallet, så har jag planer och lösningar som brukar fungera på hur jag ska ändra beteéndet. Men när vi går så får jag inte till det i hur jag ska omdirigera honom, vilket gjorde att han började nypa mig i kläderna. :/ När vi väll kommer bort ifrån hagar och in i skogen slappnar han av och lägger ner, men jag vill ju kunna bryta beteéndet även.


Räka på promenad stirrar på morsan som såklart blir förbannad.


Räka på väg upp i skogen. Han ska alltså gå mot mig på grusvägen egentligen :P


Räka stirrar på de farliga fåren.


Räka måste ofta stanna och fundera över läskiga saker. Sedan släpper det och så går han en bit till något nytt läskigt dyker upp. Det går inte alltid så fort när han tycker saker är läskiga....


Han får upp halsen fint när han stirrar på fåren iallafall :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar