tisdag 1 november 2016

Söndagsklickande med de större brundjuren


Klickerträning med Räka för att ställa upp sig för pall. Tur att han har typ 1,5år kvar tills jag tänker rida på honom ;)

Igår var det klickerträning med både Mino och Räka. Räka var först ut, vi jobbade på att ställa upp sig för pallen. Jag försöker köra på de tips jag fick av klickerfröken och restriktera omgivningen så att Räka inte kan ge så många olika beteenden att klicka för och på så vis lättare få repetioner av samma rörelse att klicka för. På höger sida så var han osäkrare, men till vänster kände han sig tydligen lite bekvämare och kunde få in rätt bra position. Tanken är att sedan klicka in sid/rump-flytt för att kunna be honom komma närmare, så just nu är det okej att han står lite långt ifrån, det viktiga är att att han ställer sig med ryggen i jämnhöjd till mig och helt inte snett med framdelen mot mig. Jag har provat lite att försöka ge godis över ryggen/halsen på honom (vilket klickerfröken rekommenderade) men det har inte fugnerat alls. Men så är Räka även itne bra med förändringar och jag kanske måste introducera det på ett mer upplagt vis först? Problemet är att för att kunna ge över ryggen så måste jag stå på pall och då måste han ju redan kunna ställa upp sig... Så går inte helt ihop sig med Räka.
För att variera lite så tog jag även fram konor som han skulle runda. Vilket varit ett av Räkas ess som han tyckt varit skoj. Nu var han rätt skeptisk och vi båda hade helt lost typ...


Försök till att runda konerna. Först säger jag 'runda' till Räka, innan jag kommer på mot slutet av passet att kommandot jag brukar ha är 'ut'... Jag har med flit valt att behålla när det går fel då jag tycker de stunderna är intressantast, framförallt de stunder Räka börjar missa att runda konen och sedan kan man se hur han tänker och ändrar sig så att han går runt konen.

Nirma fortsätter att bara få hänga med vid sidan då hon inte har nog aptit (även om hon äter mer igen), så hon får bara skrutta runt. Jag glömde att ha med pekpinne för att flytta kroppsdelar och även om Mino entusiastiskt erbjuder sig att göra det ändå vill jag ett tag hålla kvar den för att kunna vara mer exakt då hon gärna gör lite som hon tycker är bäst och då har jag inte lika mkt att stödja mig på.
Så vi lånade vad som fanns och tränade gamla saker istället med spanska skritten och tramp. Mino var först rätt förvirrad då hon var beredd på att ge mig olika flyttningar, men sedan släppte det. Men tydligen är trampandet hemskt jobbigt och störsamt i jämföelse med flyttandet.
Mino fick även prova att runda koner. Hon är däremot inte vidare försiktig med saker så även om hon förstod konceptet och gjorde det när jag bad henne om det för att få karameller, så blev det ofta att hon rundade kon med framdelen för att få klick och godis och sedan bara manglade konen med bakdelen :P Så med henne får jag inte klicka för att hon påbörjar rörelsen rätt, hon får nog klick först när hon rätat ut sig efter kurvan...


Flickorna är jätte glada för att få beta lite när jag tar dem ur hagen. Spelar ingen roll om det är mörkt ute och de får beta under hjälmlampa-ljus, gräs är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar