tisdag 20 december 2016

Belöningsbaserad inlärning/träning del 4, hur jag tränar nu


I detta inlägg bilder på Mino ifrån -14 1,5månad efter att Räka föddes. Jag tänke att jag gör ett eget inlägg sedan och visar mina filmer jag har på Räka's rapportering där jag iallafall i början var duktig på att filma.

Det är ju lite skillnad på när man precis börjar och det är inte precis som att jag är någon expert själv heller, men man får ju upp vanan mer och mer. Jag har dock stannat av min utveckling och använder mest bara samma verktyg hela tiden då jag blir feg och inte känner mig nog väl påläst för att börja använda vissa andra tekniker. Men men, jag babblar ju gärna glatt på för det och det kanske hjälper någon annan att iallafall komma igång med den allra första biten och bli intresserade.

Men om vi ser till två saker som Caroline nämnde att hon funderade på:
1. att hästen stannar hos mig och inte skiter i mig eller går iväg och äter gräs eller annat
2. att tex lära in att ställa upp sig för pallen.


Vi jobbar på att sätta inner bal under sig här för att få en öppna, vilket gjorde att resten av kroppen i denna fas gjorde allt möjligt roligt...

1. att hästen lös väljer att vara med mig, erbjuda jobb och övht att ha den lös.
Jag kan ju inte svara med full kännedom om varför hästen resonerar och väljer som den väljer, men utefter vad jag tror.
Nummer 1 här är nog att ha en häst som hyffsat balanserad i sitt liv så att den inte har ett uppdämt behov av något. Har man en häst som får rätt lite grovfoder eller aldrig går i gräshage lär det vara svårt att motivera hästen att vara mer intressant än att stoppa ner huvudet och leta efter mat... Likaså om man har en mkt pigg häst på boxvila så kanske det är mycket att begära av den att den ska vara lös på ridbana och bara hålla sig snällt med matte. Ni förstår vad jag menar på?
Nummer 2 för mig är sedan den allmäna relationen. I den ingår även att jag jobbar mina hästar belöningsbaserat/klicker, för det är en stor del av vår relation i hur jag förhåller mig till dem. Att jag försöker att inte säga så mycket "Nej" till mina hästar utan i många situationer hellre ändra miljön och upplägget, för vem vill höra "nej" hela tiden? Jag jobbar mkt på att vara rättvis, läsa av mina hästar och att ge dem frihet att även få säga nej till en hel del saker, vilket förhoppningsvis gör att det är roligare att vara med mig för att jag inte tvingar dem till fullt så mkt.


Annan bild på hur jag då försökte klicka in öppna. Jag gav någonstans sedan upp på den och håller nu på med tredje vis att klicka in sidvärtsrörelse som bland annat planeras användas för öppna.

Ser man till Räka nu vintertid så är det inte fullt så svårt att se varför han väljer mig. Han är ändå instängd på ridbanan där det inte finns fullt så mkt annat skoj och det är väl etablerat att  jag ger godis och att jag är hans beskyddare (jag har ägnat rätt mkt tid i hagen åt att jaga bort och skydda Räka ifrån andra hästar). Tanken är ju även att arbetet ska vara kul och att han ska själv få välja att vara med och välja att jobba, dvs att belöningsfrekvensen är hög nog och att belöningarna är motiverande nog. Här får man alltså fundera på vad man ger för belöningar, hur tätt man ger dem, hur man ger dem osv osv.
En av sakerna som jag alltid försöker att belöna med hög frekvens är just inkallning, ibland på hel inkallning och ibland på första stegen av att de börjar gå eller vända upp mot mig, just för att det ska vara väldigt populärt att alltid i alla lägen gå till matte. Det betyder att när mina hästar blir lite klängiga på mig i hagen så kan inte jag helt plötsligt bestämma att just den här gången så är inte det önskvärt, att säga "nej" då skulle göra dem splittrade. Vad jag istället använder om de är för på är att jag ger dem något annat att göra, så som att gå iväg på volt (vilket är ett fint sätt att skicka bort dem ltie) eller be dem rygga. Båda sakerna är rörelser som de inte ser som något direkt negativt i sig egentligen (även om det kanske inte är favoritövningar för någon, att vara nära matte är ju ofast bäst) och som gör att de kommer lite bort ifrån mig. Dvs jag jobbar helst med att försöka omdirigera dem, att ge dem något annat att göra som är mer passande.


Ryggning skulle jag tro...

Vanligt problem är ju när gräset kommer på sommaren. Har man häst som inte går på gräs blir det skitvsvårt, det är bara att inse. Men annars så brukar de flesta hästar om de bara får beta lite ofta välja att komma och jobba stundvis. Det gäller bara att vara nog "rolig"/belönande och att låta dem stundvis äta lite gräs om de vill. Det är överlag liksom inte hela världen om det blir lite pauser, pauser är ju bra! Pauser behövs för att smälta saker, vila och ladda om. Man glömmer lätt att hästen måste använda sitt huvud en hel del och fokusera när vi ber dem göra saker och att både hästars och människors koncentrationsförmåga orkar inte hur länge som helst.
Jag jobbar ofta mina hästar i hagarna sommartid och det är sällan några problem :)

Både med min bästa mors gris (den vackra/feta svarta) och med Mino så har jag (iallafall periodvis) gått i skogen och haft dem lösa, för de är som stora hundar för mig. Då har viljan att vara med mig varit så hög att yttre frestelser inte är annat än kortfattiga och att inkallningarna legat så högt i repertoaren att jag kunat lita på att de kommer när jag ropar på dem.
I dagsläget får jag läsa av Mino för stunden/dagen hela tiden, situationen och hennes driv i stunden att komma på inkallningar, då de inte är högt nog laddat för henne. Hade jag ork och intresse så skulle jag belöna det frekventare en period, men det finns inte som så högt intresse just nu när det blir så få arbetstillfällen (plus att hon är så ofräsh så att hon många gånger är hindrad fysiskt och därför sjunker hennes motivation).


Minns inte om det var inkallning med lite mer fart eller vi tränade på att trava.

2. hur jag jobbat fram att ställa upp sig för pall.
I klicker/shaping vill man inte locka in djuret i det man vill. Utan man vill sätta upp scenarion där djuret frivilligt ger beteende man kan börja klicka för och sedan utveckla det man får ifrån det.
Så grovt så har jag (med en massa extra trams för att Räka är rädd för allt, men på friskare häst):
1. klickat för att få vara i uppsittningsläge ifrån marken (Räka gillar inte att ha mig där), vilket i stort gått till som så att när Räka naturligt rör sig så har jag klickat över att han i rörelse passerat mig med sadelgjordsläget. På normal häst behöver man inte göra detta moment ;)
2. klickat för att Räka kommer fram till mig när jag står på pallen (vilket inte alla hästar kanske heller behöver då de kanske inte är skrämda utav det, men det kan även vara bra för att få in att när man kliver upp på något så händer det roliga saker, dvs man värdeladdar att matte står på saker).
3. Man börjar klicka för att få mer och mer rätt position. I början betyder det att man klickar för allt som typ är att de inte står med huvudet emot en ;) Man höjer vartefter svårigheten i vad man kräver och exakt vad som är rätt läge. För att förenkla det så att Räka inte bara snurrade runt runt pallen och mig så har jag ställt pallen emot stängslet så att han har mindre alternativ att ge mig.
Nu har vi alltså en häst som frivilligt ställer upp sig korrekt framför pallen. På en normal häst hade jag här valt att börja ge belöningar över ryggen när man belönar uppställnignen, för att det blir annars lätt att hästen måste backa för att ta godisen.
4. Börja klappa och hänga på hästen stegvis och belöna det.

Räka är faktiskt första hästen som jag klickar in uppställning på som redan inte är insutten. Jag har annar bara gjort det på Mino (för att hon inte släppte upp mig på ryggen då ridningen var associerat med smärta, Mino har historik ifrån Holland med att inte släppa upp ryttare och att skicka av dem så fort de kommer upp i sadeln) och min bästa mors gris som var insutten när jag köpte honom som 3åring. Han blev mkt duktig men råkade bara lära sig att ställa upp sig åt ena hållet :P Vilket ibland blev lätt besvärligt när man är ute i skogen och ska sitta upp emot föremål som inte är så öppet formade ;)


Tänkte att det var bra bild att avsluta med; godisutdelning! Viktigt viktigt. Som ni ser på pås-storleken så går det åt mkt godis när man tränar hela pass med klicker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar