torsdag 29 december 2016

Klickandes med alla tre (tis)

Igår (eller i förrgår då det väll passerat midnatt i vanlig ordning...) så körde jag på och hann med och jobba med alla tre. Benspolning och sedan fick Räka träna uppsittning på ridbanan. Räka fortsatte sin trend på at bli lite väl slapp i positionen och om jag inte ger klick utan väntar på bättre position korrigerar han sig inte nu utan går iväg och hittar på egna sysslor. Så det är tydligen inte värt det. Så då la jag om det till att jag ska kunna korrigera den åt honom, för han börjar ställa upp sig rätt, men får sedan inte in baken. Så då tänkte jag att jag hoppar väll till att jag lägger in ett kommando för bak in. Och det är ju typ det jag & Mino håller på med. Så jag plockade fram Räkas targetstick och försökte börja klicka för att han ska föra baken emot den. Bara det att den först var skitläbbig och Räka bara försökte backa ifrån den. Och då kan han minsann backa med fart och grejer, men när vi klickar för backning så är det långsamma steg för steg? :P
Sedan råkade Räka flytta baken ett par gånger så jag fick något och klicka för och vips så kunde Räka det. Så då passade jag på att introducera bogflytt med när vi ändå höll på. Och jäklar vad Räka kan vara snabbare än Mino! Räka är ju en rätt nervös liten häst och Mino är rätt laidback när det kommer till klickertränandet. Så Mino gör inte mer än vad som är nödvändigt (på både gott och ont) medan Räka oftast tar i lite extra och därför snabbt ger mig mer. Så Räka tog i vanlig ordning i för att med säkerhet få utdelning och jag fick därför snabbt även hela skänkelvikningar att klicka. Så vips så kunde Räka det med. Duktiga lilla knäpphäst. Och så underbart det är med klickerträningen när hästarna vill jobba och hur snabbt de då kan plocka upp och lära sig nya saker!


Räka och jag i hagen spanar på de andra små-pojkarna. Detta i övre delen av hagen som är bredvid stallplan, vid vattnet och lösdriftshusen.

Men fortsatt arbete på att stå för pallen, idag ut med stängslet och jag fortsatte med att slänga upp mitt ben mer och mer på honom. Nu är vi så långt upp med benet att nästa steg är i stort att gränsla honom.
Jag blandade även in och fortsatte öva på sänka huvudet-halt/stå stilla-travfattningar-backa programmet.


Det är svårt att få bra bilder på närgångna hästar.

Sedan Mino och Nirma. Nirma var antinge bara överdrivet social (vilket hon är typ jämt) eller så ville hon vara med i kampen om morotsbitar. För Nirma var ivägen hela tiden. Både Mino och jag var något frustrerade på henne. Det gjorde dock att Mino fick kämpa lite extra för att få sina bitar och fokusera mera, vilket på sätt och vis var bra för henne. Nirma fick iallafall klick för target på Mino's flugsmälla.
Mino fortsatte att förfina sina skänkelvikningar, åt ena hållet (ehum jag och höger/vänster...) så ger hon mig fina flyttningar och jag jobbar på att få flera steg som ska hålla bra kvalité i följd. Åt andra hållet är det svårare och jag börjar allt mer tro att det har att göra med kroppsbevär :( Men hon kämpar på, Mino klagar inte i första hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar