onsdag 21 december 2016

mån: isigt, tisdag: klickerdag


Enda måndagsbilden på när jag hittade mina fröknar vid hösilagebal. De hade till och med egen hösilagebal.

Så jag har varit ute både måndag och tisdag. Måndag var en skit dag.
Isigt överallt så jag drattade omkull och slog i armbågen så jag blev förbannad och gick runt och grusade som i bara helvete överallt. Gjorde att jag hade lite slut på ork och tid efteråt, men gjorde inget för tjejernas del då deras bana var en skridskorbana och de inte går ifrån öarna som blir kring hösilagebalarna. Mino och Nirma hade dessutom egen hösilagebal. Så jag bara checkade av att de stor på fyra ben och gav de lite äpplen.
Gjorde att jag var inställd på ishelvete även hos Räka men där var underlaget bättre, men jag kunde först inte hitta hästarna. Det här är sådant där dumt lyx-problem med att ha stora hagar, man tycker att 10 stora hästar inte kan vara så tysta och borde synas och höras även i mörkret men nej jag fick vandra runt ordentligt innan de dök upp. Jag var då nog irriterad och trött att jag bara gav Räka kraftfoder i hagen och var nöjd att klappa lite på honom. Under detta så fick stor 1åring hjärnsläpp och blev rädd och sprang på mig. Tack, lerblöt och lätt trampad på av häst, jätte glad och svor inte alls över dumma jävla hästskit som borde vara pålägg.


Räka fick ha med sig sin mathink in i spolspiltan för att få något trevligt att fokusera på. Det var jätte bra tyckte Räka.

 Tisdag så hade det varit mer än +6grader och i stort all is var borta. Men bättre det, mindre skaderisk även om leran inte är rolig. Var på många ställen ändå fruset inunder, så är hyffsat fast i marken. Så inte så dumt underlag. Vilket gjorde att alla mina fick komma in, spola benen och bli pysslade med.
I försök att bättre på Räkas relation till att bli spolad (själva spolspiltan upplever jag att han inte upplever som illa nu, utan det är när vattnet kommer fram som det sakta urartar) så tänkte jag att vi backar till att han får stå och äta ur sin hink medan jag spolar benen. Dels blir det ju lugnande och mer positivt för att han just har hinken att ockupera sig med, men även för att när han är uppbunden så får han svårare att visa mig när han känner att det börjar bli för mycket för honom. Tyvärr är det här är ett av de momenten där han inte kan få bestäma om det är okej eller inte, utan jag måste liksom utsätta honom för det för hans egna välmående... Så lite får han tyvärr ändå utstå och riskera att ärra hans mentala mående, men jag försöker hela tiden jobba på problemet samtidigt.
Räka verkade mkt mer tillfreds med att ha hinken, så jag kommer köra på det ett tag nu. Blir ju kortare dusch-sessioner när det bara är benen som sköljs, men det är bättre ur träningssynpunkt för att bygga upp hans känslor för vattnet.


Jag hade på Räka sadel vilket var länge sedan.

Räka fick sedan träna på att sätta på sig grimman, var ett tag sedan nu så lite mer osäkerhet i beteendet i att stoppa huvdet i grimman och han har gärna lite bråttom. La precis som vid hängnings-träningen därför till nya tekniken jag provar (snott ifrån Mustang Camp :D) med att räkna och sedan klicka. Blir då en konkret tid han ska vänta ut är tanken och att han förhoppningsvis ska förstå vad han väntar på och inte bli lika otålig.
Provade även att ha på Räka sadeln i stallgången ett par gånger då det var länge sedan och det var inga större problem.


Flickor i spolspiltan. Nirma följde för dagen bra nog så att hon fick gå in löst ifrån hagen till spolspiltan.

Flickorna var långt bort i hagen när jag kom så de hörde mig nog inte först när jag ropade på dem/tog tid för dem att ta sig till mig, men de kom iallafall.
Spola, skrubba och allmänt pilla, Mino var skittrött och jag passade på att ha henne lös i stallet för att träna på det eftersom jag varit lat länge nu med det. Blev dock förstört av det lilla Trollet som inte var vidare trött utan var överallt och ivägen hela tiden.
Klickade lite för Nirma att toucha targeten. Hon ser ut att ha helt förstått vad det går ut på, men är sedan inte alltid mat-driven nog för att det ska gå att göra vidare många repetitioner.
Eftersom jag ville göra något annat än det vanliga för att inte jämt klicka för samma sak så bestämde jag mig för att Mino lika gärna kunde få öva på att själv-grimma sig (okej så det är säkert inte ett ord, men jag tänker "tränsa" och gör ett verb av att sätta på grimman ;P). Mino har ALDRIG gjort någon mul-target (vilket borde förvåna fok som känner mig då target är min go-to för allt) då jag varit så rädd för att all ansiktsberöring ska ge henne TN-attacker. Men hon har ju haft så bra år med TN:en så jag tänkte att vi provar. Och eftersom Mino är klickerklok så var det inte svårt att komma dit Räka är på ett pass. Mattes stjärna! <3


Närgånget litet troll.


Mino förstår inte varför Nirma och jag leker med vattnet. Mino är seriös häst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar