tisdag 27 december 2016

muggbehandlande, sår, klickerträning Sän+Mån

Igår Söndag så blev tiden lite för knapp för annat än tråkgöra och alla hästarna fick bara sina ben extra väl skrubbade på lera, torkade och insmorda. De är numera vandrande lerfigurer och jag bara hatar att hålla på att borsta/gnugga av all lera var och varannan dag :/ Både Nirma och Räka har i vartannat problem med att det rinner ur bakarna på dem med, suck. Allt är bara päckligt. Extra snuskigt är att jag på sista tiden kommit på Nirma nästan varje gång jag är ute i stallet med att äta Mino's avföring, vilket kanske hänger ihop med att det rinner ur baken på henne?

Idag Måndag så var det bara att stoppa in alla i duchen igen. Allt sådant här tar ur all min energi och drar rätt mkt tidspyssel, så även om Mino suckar och stönar, krafsar med hoven och puffar en massa på mig om att hon vill att vi ska göra saker så blir det ändå att Räka är prio nr 1 att jobba med och flickorna får stå över när ork/tiden inte finns.
Nirmade hade ett färskt större sår (typ två gamla 5kr) vid svansroten :/ Inte säker hur hon fått den, känns underligt för morsan att bita där?


Nirmas nya sår på sidan av svansroten upp nära svansfästet.

Räka fick iallafall gå ner till ridbanan och jobba lite. Först våra uppsittningsövningar. Räka har börjat drifta bort ifrån fin position... Det går dock bra med klängandet och han har själv lagt till med beteendet att ge mig baken istället. Tydligen är baken mkt bra att ge fastän han inte får godis för det, utan bara klining. Kul att se att Räka själv uppmuntrar till socialt beteende och väljer det över mat!
Sedan körde vi lite av sommarens övningar; travfattningar, sänka huvudet och ryggningar.
Efter det så gick vi in på att göra vad Mino övat mkt på under hösten: target på andra kroppsdelar. I detta fall rumpan. Jag vill kunna flytta in den där baken när han inte ställer upp sig korrekt och på så vis kunna få honom närmare med. Räka är ju Räka och var först rädd för sitt target spö (alltså det som han kör med hela tiden för mule-target utan problem) och backade undan i hög-hastighet (vilket var lustigt för Räka backar i slowmotion normalt sett). Sedan kom han på vad man skulle göra för att förtjäna godis och var snabbt på samma nivå som Mino. Ännu en gång kan jag bara konstatera att när hästarna snappar upp vad man vill med klickern så går det jäkligt fort. Räka går ju dessutom lätt upp i att allt blir stressat och han ger mig inte bara ett kliv utan tar för säkerhets skull flera kliv för att försäkra sig om att få utdelning för det jag ber om. Eller varför inte försöka med nya beteenden även när matte inte ber om det? Ger matte inte godis så kanske det är för att hon är ouppmärksam och man kan ta så mkt sidvärtssteg så att man krockar in i matte för att hon ska vakna till och ge utdelning? Ah lilla Räka... Han försöker iallafall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar