måndag 12 december 2016

Söndagens hästar

Så jag har inte varit ute till mina pållar sedan i onsdags(!). Jätte upprörande för liten matte, men de överlever nog rätt bra ändå :P


Så här ser det ut lite till och från i hagen, Räka vandrar typ iväg ifrån de andra hästarna?
Alla pojkar är vid blåa pilen vid hösilagebalarna, det är sedan en smalare gång ner till hagsektionen där Räka är (röda pilen)

Fort in med Räka för att hinna schampoonera honom innan det var stallfika, jag var lätt sent ute i vanlig ordning och Räka kände väll av att jag hade lite bråttom och var extra mkt på känsligaste Räka-humöret. Så att bara ta sig in till stallet var ett besvär... Suck. Var ju extra mkt bilar då det var många som skulle delta på stallfikat och de stod inte där bilar brukar, vilket förstår Räkas värld och gör saker jätte svårt för honom... ehum. Så är det i Räka-världen. Så han var lite lätt uppe i varv av att bara ta sig till spolspiltan. Att gå in i spolspiltan är väll befäst och mkt belönat så det går väldigt lugnt och då varvade han ner lite. Men själva duschningen har blivit mer och mer av en grej sista tiden och han varvar upp mer och mer. Så behöver göra en plan på upplägget och jobba på hur jag ska hålla honom lugn. Sedan har vi problemet med att jag behöver dra av vatten med svettskrapa för att han ska torka bättre, men det gör ju ont över krustorna :( Har provat med både metall och plastskrapa och försökt skrapa med handen.
Jag tycker dock att det blivit betydligt mindre krustor nu och det fungerat mkt bra med klorhexidin-schampoo och att få bort krustorna efter tvätt och torkning med att dra med nagel. Rätt jobbigt både att tvätta vintertid, torka och att få av varje krusta en i taget.. Tidsåtgången är ju enorm.


Vid dagens inkallning gav mig Räka trav, annars har det blivit mest skritt sedan underlaget blev annat än sommar-underlag.


Räka var sedan även lite extra upprörd inne i boxen. Han har på sistonde varit lite mer orolig än förr och ropar efter sällskap när han är i boxen och idag blev det inte precis bättre av att två märrar var inne i ett annat stall som precis separerat ifrån sina föl och skriade en massa. Jag försökte ta in mini-shettisarna i förtid som sällskap till Räka men de ser han knappt för de är så små. Efter X antal timmar hade Räka iallafall varvat ner och när jag tog av täckena för att peta av krustor var han på ovanligt avslappnat humör för att var Räka (vilket inte är en avslappnad häst jämfört med en normal häst, men avslappnat för att vara Räka) och han integerade frivilligt med mig, visade vart han ville bli kliad, hjälpte till att sänka rumpan så att jag kunde komma åt krustor osv. Jätte trevligt! Så ovanligt för att vara Räka :) Alla krustor går dock inte att peta av ännu, men de flesta går, men Räka's ork för det hinner dock tryta och min tid ta slut innan vi kan ta alla. Är liksom ett hästarbete att stå och dra av varendra jäkla krusta för sig själv.


Titta en Räka som uppskattar när man tar på den!

Sedan efter fikat fick flickorna komma in. Glad var jag att båda flickorna kom idag, men så var det mjukt i marken nu. Så blev tyvärr facit på vad jag sagt; att Mino är så illa påverkad av hårda buckliga underlaget med sin skadade hov att hon inte orkar gå genom hagen till mig :( Funderar på om det skulle hjälpa att slå på en sko... Vi ska helst inte ha på skor på hästarna i lösdrifterna... Och ska skor på nu när det är vinterunderlag så vill jag ju helst ha på brodd och snösulor för annars blri det verkligen farligt med risk för halka på blanka skor eller snöstyltor och brodd är nog helst inte tillåtet :/ Så blir att skjuta på det. Är så himla dumt med hennes hov! Hon är ju rätt fräsh i övrigt ändå just nu och min gamla bekanta som jag litar på har igen påmint mig om sitt intresse i Mino. Men då ska hon ju med gott samvete fungera att iallafall skritta på och helst rida lite till i iallafall en annan gångart någon dag i veckan typ. Inte precis jätte höga krav, men sorgligt nog har Mino svårt att klara av dem....
Flickorna fick bara komma in och äta, bli lite petade på och så spolade jag av nederdelen av benen då de står lite väll mkt i sin egen skit när de äter hösilage.
Nirma var på jätte fint humör och älskar att stå och mysa med huvudet på min axel, men låter tyvärr som en kurrande katt i mitt öra med allt snor/slemm... Fortfarande gula fula klumpar och hon hostar en del och svullna lymfkörtlar mellan ganascherna. Imorgon skulle veterinären komma ut och vaccinera en del hästar, men ingen idé med Nirma, hon har ju fått en spruta men det är nu så länge sedan så att hon måste ta om den första igen.


Flickorna i spolspiltan. Mino vet att stå stilla så orka spänna fast henne och Nirma är inte stillastående ordentligt oavsett och jag håller på att försöka jobba med henne att delta aktivt i duschningen och leka med vattnet så hon får gärna vara lös.


På vägen ut till hagen så belönade jag för att hälsa på fåren. Hon rör inte riktigt fåren ännu, men är nästan nos mot nos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar