lördag 21 januari 2017

Klick med alla tre, Räka var stirrig

Idag så vann jag en FB-tävling så att Räka ska få gratis tandkontroll :D Jag lär dock få betala en hel del ändå då det är på Strömsholm så drar en bit bensin för att ta sig dit och jag räknar med att Räka har vargtänder som ska ut. Men kanske bra resträning för Räka och det känns som att det blir ordentligt gjort. Så jag måste ligga i och transportträna honom nu kom jag på. Vilket gjorde att om jag ändå ska ligga i med att transportträna Räka för tandläkarbesök så kanske jag ska börja tänka på 3års testet igen... Jag har räknat bort att det skulle bli något 3års för Räka då jag ligger allt för mkt efter men slår jag på högre växel så kanske det går ändå.. Vore skoj. Även om jag tror att det kommer gå uselt för oss :P

Iallafall: det var forsatt isigt så jag fick anpassa mig till det idag med. Imorgon hoppas jag dock våga hämta transport trots det...
Först flickorna. Jag hade hoppats på att de skulle dyka upp var för sig så att jag kunde ta in dem en och en, men trots isen i hagen så kom Nirma glatt farande och skulle ha saker, så Mino och jag fick sucka lite över störigt glatt föl och helt enkelt släpa med oss henne. Rumptvätt igen och när jag passade på att spola Mino i baken (för Mino tycker om att bli spolad i underlivet) och hon slängde upp svansen på ryggen så såg jag att Minan skadat undersidan av svansen :/ Ser typ ut som att hon rivit sig eller något, är två lite större riktiga rivsår och så är det typ skrapsår över ett större område.
Nirma visade sig även ha mindre öppet sår på HF.


Undersida Mino svans. Undrar hur fasiken hon fick sår där...

Igår hade jag glömt att prova att ha i bakjästen jag köpt till Nirma och Räka men idag hade jag i den. Med tanke på att den luktar rätt mkt och inte känns så lockande så hade jag sett till att finfördela den och stå och massera in jästen med hennes mat. Tur det för Nirma tyckte inte det var lockande med jäst i sin hink, hon försökte gå iväg och tränga bort Mino ifrån Mino's hink. Så för att hindra dominant fölunge knöt jag upp henne med sin hink så fick hon stå och sakta peta runt i den. För hon var Inte nöjd och det gick inte fort. Nirma fick i slutändan som vanligt äta ifrån golvet då hon hade ut sin hink, men hon klarade sig längre än normalt och åt upp nästan allt.


Nirma's ben med sår, vet man inte vad man tittar efter så ser man det dock nog inte...

Jag klickade sedan lite med Mino mer för att hon skulle känna att hon gjorde ett "arbete" för att få en massa extra godis. Jag upplevde henne idag igen inte som deppig, utan mer slöare än normalt. Hon var gärna med på det (det finns dagar då Mino inte tycker det är värt att utföra ett arbete för godis och helt enkelt bara avstår) men tempot och orken var enormt låg.
Nirma fick sedan klicka lite target igen. Jag tror att jag gör det en eller två gånger till sedan går jag över till huvudövning nr 1 för jobbiga och tiggiga hästar som är på en: vara artig och vända bort huvudet lite. Denna övning ska bli hennes grundövning nr 1 med tanke på hur på hon är.


inte helt glad Nirma uppbunden i spilt-uppbidning vid sin hink.

Sedan Räka. Räka segade igen vid momentet att gå ifrån hagen till stallet. Jag ska prova att köra ett par gånger med longerlina och liksom fortsätta gå och lämna honom efter mig och se om han inte känner sig lite liten och ensam och kommer efter mig då.
Räka hade sedan sällskap inne i stallet av miniponnnisarna som blev omskötta. Det störde inte Räka mkt alls. Jag är ju oftast ute själv så var intressant att testa om Räka kunde stå lös och sköta sitt medan någon annan faktiskt var där och gjorde något annat samtidigt.


Min zebra-magväska hade gett upp nu så jag provar ny. Denna har bra med utrymme i sig, men öppningen sitter lite fel och inge extra-fack att ha klickern i heller. Jag har dessutom behövt operera om den en del.

Sedan skulle jag & Räka träna lite. Jag vågade inte tömköra då allt för korta sträckor var is-fria så körde på att vi skulle öva på att innergården inte är en farlig plats. Stuteriet har alltså både en framside-gårdsplan, en baksida, innegård och ridbana för Räka att öva på. Ridbanan har vi mest varit på och den är rätt okej. Delar av framside-gårdsplanen är okej, andra delar kan han inte ens gå över. Innergårdsplanen går att gå på överallt, men det är svårt att koncentrera sig. Hjälper inte att det denna vecka varit snöras ifrån taken så att det varit lite extra läbbigt för Räka. Vi började med att stå inne i stallet vid dörren för att kliva på mattan. Lite mjukstart liksom på att göra lätta saker på underligare ställen. Mattan är jätte bra tycker Räka så det går fint.
Sedan ut på stallplan och ställa upp sig för pallen. Lite segt och tveksamt då Räka måste stirra mkt och när han blir spänd över saker är det och inte kan göra något annat. Efter en stund lossnar det lite och vi kan göra lite grand på lägre nivå, men sedan blir han stirrigare igen. Jag försöker då be om lättare saker och han får apportera lite, visa tänderna osv. Jag råkar då göra dum sak jag gör ibland; jag börjar klicka för inte helt igenomtänkta beteenden. Det hela kom sig av att Räka och jag stod och myste lite och han hade sitt huvud på min axel. Så jag klickade för typ kindpuss. Vilket ju för honom var rätt lätt beteende att utföra. Så när jag råkat klicka ett par gånger för det så var Räka helt inne i det och det blev jättesvårt att omdirigera honom till annat beteende... Lagom smart av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar