måndag 9 januari 2017

Klumpuppdaternig - Räka

Blivit glapp nu pga mående och tidsbrist.


Innan snön kom. Räka är väldigt populär i hagen, hans åringar följer honom fint överallt. Nu är en 2åring ur hagen med så är bara en bunt 1åringar, Räka+en till 2åring och så gammelgubbe.

Jag har fått för mig att inte sätta mer press på precision på Räkas uppställande för pallen, eller snarare att jag inte är nöjd med lösningen på det och därför tar en paus ifrån det och fokuserar på något annat för att kunna gå tillbaka till det senare. Så jag har istället haft upp Räka på stallplan och övat på att ställa upp sig i ny miljö och att bara vara på stallplan. För stallplan är farlig. Som tur är så är delen av stallplan där den fasta stall-pallen står bättre. Stallplanen närmare hans egna lösdriftshage är däremot farligare och gör att Räka knappt kan gå, än mindre göra andra saker. Han mest bara fryser fast och är knappt kontaktbar.


Bildserie på Räka som kommer travandes till hagkrubborna. Räka har ju inte vidare mkt gång i traven att hurra för som dressyrnörd (men det är inte som att jag behöver det :P), men den ser hemskt mjuk ut, så jag hoppas att jag ska klara av att sitta på den när det blir dags för det.

På lustigt vis är han dock inte lika spänd längre som han varit förr. Räka har dock fallit in mer och mer i att frysa fast och stirra på saker över sista månaderna. Att ta sig in ifrån hagen börjar oftast bra, men desto mer vi närmar oss stallplan och att passera ovanför ridhuset för att komma till Räkas stalldel så är det bara läskigt och han fryser fast och kan bara gå stegvis. När vi sedan passerat ridhusets långsida och ska runda ner mot stallet är det bättre igen. Så egentligen är sträckan som Räka har problem med typ motsvarande stallplanens kortssida+ridhusets långsida. Men det är tålamodsprövande... Han har liksom gjort det förrut?? Men då var han lite ynkligare mentalt och tog väll stöd ifrån mig, nu blir det mer att han inte är så klängig på mig utan försöker lösa det själv.
Överlag kör jag med belöna steg, target på handen och att vänta ut honom (jag hinner skicka en hel del sms under tiden det tar att ta sig in ifrån hagen...).


Söndag när jag var ute så låg Räka och vilade i snön när jag kom, och då kom han inte på inkallning :P Jag hade nog kunnat gå fram och klappa på honom, men 1åring blev orolig av att jag kom och gick och försökte väcka Räka.
Dagarna jag har stalljobbat (mer än mina vanliga kvällspass) och haft lösdrifter på schemat så har Räka varit först på plats för kraftfoder (1åringarna skulle nog knappt komma om inte Räka eller gammelgubben tog täten till det) och oftast ockuperar han 3 krubbor, så han får i sig rätt bra med kraftfoder ute i hagen :P


(detta stycke kommer bli ett gnällstycke över andra hästar)
Jag har på sista tiden kommit fram till mer och mer hur långt Räka kommit. Hur mkt han har utvecklats. Och hur BRA han är jämfört med många andra hästar. Jag har typ en växande trötthet och irritation när jag hanterar andras hästar. Inte för att hästarna egentligen gör något fel, de är bara hästar, de gör bara vad de är lärda. Problemet är att de inte är lärda eller väldigt lustigt lärda. Så de kan inte hantera enkla situationer och blir jobbiga att hantera. Jag måste sluta skitprata Räka om hur usel han är mentalt och min hantering av honom. Räka är skitduktig. Räka kan massor. Jag hanterar just nu 2åring som har panik över att vara installad och fick sådan panik/kände sig trängd av att jag bara gick in i hagen för att hämta den att den i flykt-försvar sparkade mig. Jag hanterar i stort sett dagligen vuxna hästar som inte är lärda hur man blir ledda och stannar stup i kvarten, inte tar framåt kommandon, inte tar förhållningar, inte respekterar space utan prejas, trampas osv osv osv. Man blir rätt lack på det. Det är tröttsamt som fan och blir även farligt. Jag är jätte trött på det. Och det blir att jag får med negativa metoder säga åt en massa hästar varje kväll om att man "inte" gör saker.


Första försöket med att ställa upp sig för pall på stallplan. Nytt ställe, ny pall och massor med saker att titta på, så lite nivåsänkning och att han vandrade runt en hel del, men jag var väldigt nöjd med honom ändå.


Andra gången på stallplan. Jag är inte riktigt vän med pallen, den stod ojämnt och så var det frost så den blev hal, så jag blev lite fegare än vad jag hade önskat.


Sedan har jag i-landsproblem med att magväskan (billig ifrån biltema) gått sönder lite för mkt för att vara välfungerande och tydligen säljs den inte längre. Så jag måste hitta en annan. Behöver dessutom ha en till magväska även för PRE-stallet. Uh, känner inte alls för att orka med det just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar