fredag 27 januari 2017

PENS för headshaker / trigeminal neuralgia hästar

Så idag var jag på föreläsning på Evidensia Strömsholm om PENS behandling av headshaking-hästar / trigeminal neuralgia hästar. Jag hade rätt bra koll på PENS sedan tidigare då jag redan läst förstudien på studien som håller på och görs och jag hänger på internationella forum där det är mkt britterna och det är rätt många britter som nu provar PENS.
PENS står för Percutaneous Electrical Nerve Stimulation, vilket precis som namnet säger är att man stoppar in probs/nålar under huden och ger elektriska impulser med. Det rekommenderas MINST/är ett måste med 3 behandlingar, men upp till iallafall 5 är rätt vanligt. 1/3 av hästarna man gjort detta på har blivit riktigt bra, och de siffrorna är i underkant av positiva effekter. Det låter inte mkt. Men i HS världen är det det. Och framförallt för behandling som inte är supersmärtsam.
Nackdelen är att det inte precis är vidare billigt och i Sverige är det att tok-glömma att något försäkringsbolag täcker det. 3 behandlingar kostar 20.000kr. 

När försäkringsbolagsfrågan kom upp så sa person som lät väldigt osäker att de flesta nog täcker HS-utredning. Jag kunde inte låta bli att vara tyst då det varit grej som stört mig grovt och la in att det varit listat över att vissa bolag inte täcker det, för så var det när jag höll på och utredde Mino, vilket dock var X antal år sedan nu :P Jag slog sedan nu i avtalen hos Agria, If, Folksam och Dina och ingen hade kvar det nu. Bra för hästägare vars hästar nu drabbas av det! Jag var imponerad över att alla bolagen hade kortat upp sina listor över vad de inte täcker ordentligt på det, när jag var förbannad och satt och läste på för flera år sedan så var listan över fel som inte täcktes hyffsat lång hos i stort alla bolagen. Och jag, i mitt allmäna missnöje över hur Agria har behandlat mig, har nog uttryckt upprepade gånger att jag trott att de i framtiden ska lista fler och fler sjukdomar/skador som de Inte täcker, men jag har haft fel och de har faktiskt inte alls gjort det utan kortat upp listan! Super :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar