tisdag 31 januari 2017

Räka tömkördes & Nirma lite mindre snorig

Min mor var med idag och vi tog Räka först för att kunna tömköra honom en tur. Räka var mer tveksam idag och stod gärna still en hel del, blev även rädd för fåren upprepade gånger när han skulle klappa på dem. Det var dock inte värre än att han kom fram igen för att klappa på dem, så stora framsteg för honom!
Vi gjorde trots det flera travfattningar på de sträckor som det fanns lite bättre flyt på. Räka fick även öva på att jag svängde honom lite mer i att jag gav kommandon om att hålla ett vist spår på grusvägen och inte få vandra lite fritt där han kände det var trevligast.

Räka släpptes sedan ut och var ute i ca 3h medan vi tog flickorna och insläpp. Under den tiden måste han ha gått och lagt sig och vilat eller rullat runt i ett av lösdriftshusen då han hade en massa halm på ryggen. Jag misstänker att Räka (som inte är helt normal i huvudet) efter utsläpp inte ens gick och letade upp de andra hästarna utan eventuellt gick och la sig istället. Han har den här vintern klätt sig i halm rätt ofta, så tydligen har han äntligen insett och har nog med självförtroende för att faktiskt använda dem och inte ligga ute i leran och sova. Underlättas säker med att han är bland de äldre och de mindre killarna följer honom så han är i stort den som sätter tonen i hagen.

Räka får sedan sova inne i natt då han som nr 2 i rang i hagen ska stå och bekanta sig med föl/åring som kommer och ska in i flocken. Räka ha nattskiftet i boxen bredvid nykomlingen och imorgon får gamelgubben (som är nr 1 i hagen) stå med nykomligen. Jag hoppas Räka uppför sig, han är överlag överdrivet friendly emot nya hästar, men har samtidigt varit väldigt road över att vara "stor" och kunna bestäma över yngre hästar.


När Mino har ätit klart så är hon klar och ska bort och göra annat. Jag är lite rädd för att hennes otålighet smittar av sig på Nirma som också började köra igång med att väsnas om att hon ville annat än att stå i stallgången...

Sedan flickorna. Mino uppskattade att det hade körts ut en ny halmbal mitt på fältet och hade medan vi höll på med Räka legat och vilat i den för att sedan bara allmän bo i den när hon skulle hämtas in. Hon ville gärna att matte skulle komma och ge henne gottis och mummel-pratade i svar när jag kom, men ville ogärna lämna sin trygga fina halm-bädd för att gå ut på isen. Lätt oroad blev jag över att Nirma först varken svarade eller kom när jag ropade, men efter ett tag när jag började gå runt så dök hon upp. Klart mindre snorig idag och andades bättre. Mkt bättre att ta blöt liten frottéhandduk än våtservetter för att gnugga bort intorkat snor på mule.
Flickorna fick bara komma in för pyssel. Mino var kärvänlig men haltade stegvis.
Nirma var på vägen ut väldigt pigg och

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar