måndag 23 januari 2017

Räka transporttränade

Dagens stora aktivitet blev att transportträna med Räka. Idag med inredning i transporten och mellanväggen ställd till sidan. Detta är en Ifos Williams jag lånar så mellanväggen går inte helt åt sidan, utan det är smalt framtill och bara bakre blir bredare, vilket gör att första biten är lätt, men sedan tolkar jag det som att Räka känner att det är trångt. Det gör att han klev på fint och klev in i transporten med fronten, lugnt och fint. Sedan så tror jag att han känner sig klämd, för andra delen gör han, men han börjar liksom skynda på och tar inte steg för steg som jag kan berömma med klick och morot, utan tar allt i ett svep och kastar sig på foderhinken för att ta en tugga och sedan vill han helst ut. Så jag behöver uppenbarligen jobba på att transporten är något lugnt, trevligt och roligt att vara i. Jag har med tidigare häst serverat hö-måltider i transporten för att liksom fördröja tiden och ge hästen en lugnande syssla inne i transporten, men är tveksam på om Räka kommer gå på det, han har ju fri tillgång i hagen och står och äter större delen av dygnet...
Jag var ful och provade att ge honom tryck i grimman för att be honom stanna kvar när han ville gå ut och då stannar han med mig i transporten fint. Men jag skulle vilja att han stannade med mig för att han vill det. Men bra att kunna ta till om det är så att man måste iväg och vi inte hunnit träna upp det mer.

Men efter att ha gått ut och in flera gånger så tyckte jag att vi måste göra det lite mer verklighetslikt genom att ha på frontbommen. För som det var så var jag rädd för att han fokuserade för mkt på att gå ända in i jakten på mathinken och därför går lågt hela tiden. Men när jag satte på bomen så sa Räka att "det där går inte, matte du är galen". Så vi fick stå och titta på den där bommen ett braaaaaa tag. Sedan ledsnade jag lite på att Räka verkade lite för nöjd med att bara stå och hänga på bommen så jag gav tryck i grimman. Först ville han bara gå halvvägs in och vi jojjade fram och tillbaka med det, för då var det bra tyckte Räka. Till slut provade jag att stå i trånga delen av spiltan vid bommen ihop med Räka och då var det tydligen säkrare. Så då kunde Räka jobba på att gå in i transporten och stå och trängas med mig och stå längre stunder. Så tydligen uppskattar Räka när han har stöd av matte och det är trångt.

Jag hade sedan inte så mkt mer ork så var bara ute i hagen och gav morötter till flickorna. De var smarta och häckade uppe i delen av hagen som är snötäckt och inte nere på isgatan. Nirma låg och sov och Mino vakade över henne. Eftersom jag är besatt över att gulla med hästar som ligger ned så var jag direkt framme vid Nirma och pilla på henne och hon fick sedan ligga ner och bli kliad och äta morötter. Nirma är ju inte precis bekymrad av sig så så länge morötterna fortsatte komma så låg hon kvar. Jag kallade på Mino att komma och få morötter med, men hon gick iväg :( Efter Nirma-gos så gick jag efter Mino och gav henne morötter och då tände hon till lite, men då kom Nirma störtande efter mig och störde Minan. Jag måste börja hitta mer egen-tid för bara mig och Mino utan störig fölunge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar