måndag 6 februari 2017

Bruksprov 2017 & KWPN's hingstuttagning

Det närmar sig! Och som avelsnördig är det ju kul sak på kalendern. Är svårt att inte låta bli att vara sugen att åka ner igen, jag har inge skola eller jobb den veckan, utan bara stallpass att isåfall byta bort... Nu ska ju mitt "avelssto" somna in, men är ju kul att bara allmänt hänga med och ev planera för framtiden för Nirma ;)

Kommer säkert efteranmälningar i vanlig ordning och vissa anmäler ju med "fel" häst i TDB så man vet inte ännu vilka som kommer. Jag är väldigt nyfiken på Ironman H som har en stam med typ alla de bästa holländska hingstarna (Bordeaux-Rosseau-Jazz och därigenom både Flemmingh, Gribaldi/Kostolany, Ferro, Jazz, Darwin +tyska Donnerhall, liksom späckat på alla håll!). Snygga Star Quality GJ ska visas fram igen och blir intressant att se, han verkar grymt läcker och igen med fin stam (Bretton Woods-Master-Chapman-Ganesco, dvs innehåller Jenny-favoriter som Johnson, De Niro, Master och Chapman).
Likaså ska lättsamma isabellen Zafferano visas fram igen för livstidsgodkänande efter sitt tyska bruksprov. Dice ska likaså visas fram bland direktkvalifcerade, jag minns honom väl ifrån när han var 3, jag är dock fundersam till vart han är godkänd?Så länge så sitter jag och tittar igenom hingstarna ifrån KWPN's föruttagning till sitt prov. Väldigt mkt fina hästar och man ser verkligen tydligt nu när jag har en egen jämngammal hur stor skillnad det är på de som är boiler.uppfödda och "välvuxna" för åldern. Jag har ju väldigt splittrade känslor kring det där med "välvuxna" unghästar, jag tror det är lite lurendrejeri som blir dåligt för hästarna. Men det är klart, det är super-fancy att titta på.
Närbesläktade hästar som var med var inte direkt ur stostammen utan blev genom avkommor till Aqiedo och Arlando (Mino's kusiner, varav Aqiedo och Mino's mödrar är helsystrar).

Personliga favoriter ifrån filmerna på lösspringande hästar i "buren" är:
533 Jazzuan SVN Sezuan-Jazz.
325 Jameson RS2 BH Zack-Negro. Snygg uppställd, lite rejälare. Kom dock inte riktigt genom rygg och rör sig inte så snärtigt och snabbt som många andra, men jag uppskattar ju heller inte det. Ok balans, rytm, aktivitet i benen och ledighet. Uttagen till 70-dagars inspektion & "vann".
554 Justum DBG tex hade trevlig stamtavlerad, Sezuan-De Niro-Ferro. Rörde sig även ledigt, aktivt. Tilltalade mig med lite mer massa, mkt hals och hållning. Hindrade inte med passande bläs och strumpor för sött utseende heller ;) Uttagen till 70-dagars inspektion.
494 Jakarta L.E Five Star-San Remo, jäkla vad den hade spänst. Fin typ med mkt hållning, sportig men ändå inte hur nätt som helst och med kort rygg. Bra kroppskontroll. Rätt lik sin far. Uttagen till 70-dagars inspektion.
558 Jorento Sorento-Jazz. Jag kan inte bestäma mig för om jag tycker att den bara är en trevlig häst eller trevlig hingst, men rörelse genom kroppen, fin kroppskontroll, visar både neråt och uppåt, aktiv, rörlig utan att bli forcerad. Balans och lätthet. Stannade vid andra ring.
486 Jewel Ferdinand-Santano. Lite långsammare rörelsemönster som jag gillar, galoppen var väll inte lika bra på den här, men traven! Uttagen till championsring.
515 Johnsons Son Johnson-Dayano tyckte jag om, lite så där typiskt så tycker jag om många Johson-avkommor. Gillar att de är lite stabbigare :P Aktiva ben men med mjukhet och spänst. Lite typiskt många Johnson-avkommor med att inte visa så stark aktivitet genom ryggen? Det man såg av skritten så såg den kort och spänd ut, också vanligt förekommande på Johnson-avkommor? Stannade vid andra ring.
543 Joop ! TC Ravel-Krack C. Lite splittrad på denna som visar mkt framåt-nedåt sök men gillar aktiviten i benen på den. Kommer inte upp sig så bra själv och slapp i ryggen. Kan vara så att stammen är bidragande grej för mig :P Uttagen till 70-dagars test.
436 Jacky Ickx Texel Enzo Ferrari-Jazz. Härlig trav. Galoppen kändes det som att det blev för mkt busspring så att han inte kom upp sig ifronten eller genom kroppen, men ser ut att finnas bra galopp under det. Uttagen till 70-dagars test.
403 Jesperado KM Desperado-Wynton, läcker trav, bra galopp, balans, aktiva ben. Jag är inte vidare förtjust i Desperado men måste säga att han många gånger förärver sig bra iallafall. Uttagen till 70-dagars test.
388 Julian De Niro-Gribaldi (med Nimmerdor i tredje led). Dvs Jenny-approved stam. Svart m tecken, hållning, check check check. Aktiv, bogfriare än många andra, rör sig lite genom ryggen (vilket de flesta inte gjort...). De steg skritt man såg var inge vidare imponerande precis däremot. Uttagen till 70-dagars inspektion. Stannade vid andra ring.
463 Jack Sparro Expression-Vivaldi, rejält inavlad men rör sig ju skittrevligt, genom kroppen, balanserat, stort, bogfritt, aktivit.  Jäkligt fint häst. Enligt mitt tyckte den som rörde sig bäst av alla. Min pappa tyckte han rörde sig kantigt :O Stannade i tredje ring.
508 Jazztime Jazz-Ferro. Jag såg typ inga fel alls på den, utgår ifrån att det bara är utselekteringen av för mkt Jazz och Ferro-blod som gör att den föll ut. Borde dock inte vara mödrenet, modern har redan gett två godkända hingstar! (en KWPN och en DWB), en annan tävlar PSG/Inter I, modern är även helssyster till KWPN hingsten Osmium. Mormor har syster som gett avkomma som går 1,60, annan systers barnbarn går 1,60. Så jag undrar typ hur de inte kunde godkänna den? Stannade vid andra ring.


Kul med 394 Jivando S som hoppade över bommen upprepade gånger för att ta sig runt i buren lite hur han ville :P Borde räknas som uppfinnningsrik/smart häst som gör egna lösningar :D (stannade i tredje ring)
372 Joyrider Charmeur-Hotline glänser stundvis, jag blir väldigt nyfiken på hur han kommer se ut i det långa loppet... Dock inget jag skulle förstå varför man skulle godkänna som avelshingst. (uttagen till 70dagars test)
480 Jackpot Feredaux-Metall, jag gillar att han utstrålar självförtroende. Käck häst. Aktiv galopp i uppförsbacke, sådan som vore intressant att följa och se hur han utvecklas. Visade mkt lite trav och den imponerade inte lika mkt på mig. (uttagen till 70dagars test)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar