onsdag 1 mars 2017

Räka uppfostrar småhästar


Mattes mkt stora föl :P

Så i torsdags så blev det bara insläpp och lite snabbt hälsa på Nirma då hon dök upp och skrek på mig när jag hämtade hästar i hagen bredvid. Fredag var jag ute och pillade på mina djur istället. Räka hade fått in sina nya två föl/åringar i hagen så jag ville inte ta honom ur hagen utan fodrade och skötte honom lite i hagen istället. Medan han åt jagade jag undan övriga hästar, men när maten var slut ville jag se honom fenda för sig själv. Räka har ju bättre självförtroende och är numera bland de största hästarna i hagen så han tvekar numera inte alls för att säga åt de andra pojkarna att dra. Jag är nöjd med att se att han faktiskt först börjar med att lägga bak öronen och liksom hytta med huvudet emot dem som varning och sedan förstärker och även tar igenom tillsägningen om yngre hästar är muppiga. Muppigt och ostyrigt är tex att nyutsläppt åring (2016a) när den efter varning får en skarpare tillsägning försöker sparka Räka. Då blev den bortvallad ifrån flocken. Helt korrekt enligt mig. Yngre hingstar ska ta tillsägningar, föltugga och göra sig små när äldre säger åt dem! Jävla attityd alltså, jag är helt med Räka om att de ska fan veta att sådant inte går över väl.


Jag fick inte ritkigt själva sparken på bild, men man kan lite se det här, rumpan är hög och Räka har fått hoppa undan lite ifrån kicken. Inte okej ifrån 2016a i ny hage med äldre!


Här har nog lill-åringen kommit på att det kanske var lite fel och Räka tjurat till mer, man ser föltuggandet, spänd rumpa och hur Räka nu växlar på framåt för att läxa upp lillskit.

Jag hann även peta runt på flickorna i fredags och de var i vanlig ordning båda glada och höll på att svälta ihjäl efter gottis.
Lördag var jag mellan nattarbete och körde bara insläpp. Söndag tittade jag till dem lite men orkade inte göra något riktigt med dem. Måndag hämtades ny häst hem för terapiridningen och allt tid gick till det. Sedan är det nu fortsatt mkt arbete i mars och kurs slut i ena kursen och mitt i andra kursen=prov, så hästarna kommer få inte göra så mkt arbete nu. Största planen för mars är att Mino ska få somna in nu. Jag måste bara ta mig samman och ringa slaktbilen :(


Räka valla lilla lippifölet som har attitydproblem.


Arg Räka säger att lillipp inte är välkommen i flocken om han beteer sig så där.


Sedan var Räka typ lite stolt över utfört arbete och var lite typ "hej matte ska jag inte ha betalt (godis) för mitt arbete?"


Se hur söt jag är ;)


Nästa pytonorm-scen. Här 2015a, dvs blivande 2åring (som är riktigt jäkla stor!).


Räka tar sitt jobb som unghästuppfostrare seriöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar