söndag 2 april 2017

Avkommorna och jag hade olika åsikter

Så idag (lördag..) var inte en jätte bra dag med någon av mina två uppfödningar. Min plan var att ta in Nirma, skrubba rent henne och sedan skulle hon och min mamma typ gå och beta medan jag tog in och skrubbade rent Räka. Jag valde det för att Nirma brukar vara lättsam och utan drama. Så bara för att jag skryter så mkt om det så fick Nirma spel på att vara uppbunden och höll på att dö av det. Så gick knappt att få loss henne ifrån uppbindningen för att hon var så upprörd och helt enkelt inte tänkte ta denna hemskhet. Så det var bara att glömma att min mor skulle kunna hantera Nirma i det läget.

Blev att jag fick rya lite på Nirma då hon blev väldigt stark, okontrolerbar och bara drog runt som en galning och var upprörd. Tar emot för mig att göra, men farliga beteénden är inte okej och det är tyvärr farligt med hästar som inte har emotionell kontroll och bara allmänt stökar runt. Jag vill gärna tänka att sätta upp scenario där man kan undvika och få rätt beteende att belöna och fina harmoni, men i vissa situationer går inte det :/

Så efter att vi brottades någon minut så lugnade Nirma ner sig aningen och blev kontaktbar så att jag kunde börja belöna beteenden jag ville ha och få henne fokuserad på mig istället. Fokuset var inte jätte bra (Nirma har annars oftast mkt bra fokus, absolut med tanke på sin ålder!) och hon var fortfarande upprörd, men hon jobbade på bra och lyssnade på vad jag ville. Vad jag jobbade med för beteenden att belöna var att stå stilla, backa och vända bort huvudet, dvs grundbeteenden hon redan känner igen och som jag vill ska vara högt i byrån.

Sak som slog mig medan vi höll på är att Nirma har rätt lätt för att rygga, vilket både Mino och Räka har fånigt svårt för. Mino har alltid ryggat väldigt bra i det att hon sätter under sig väldigt fint, men hon har liksom haft bökigt att få igång rörelsen. Räka till skillnad ifrån morsan släpper gärna ryggen och gör 2-3steg lätt, sedan blir det som med de flesta hästar som ryggar med fel teknik svårare.


Så här kan man ju också göra...

Sedan Räka. Räka var jag ute och tittade till igårkväll (fredag) i hagen och missade att ha med mig någon karamell! Räka smörade runt och var extra fin för att få karamell, så jag kände mig usel som glömt bort att ha något gott till min plutthäst. Han var idag igen väldigt sugen på att umgås med matte och gjorde extra fint inkallningsarbete då jag hittade dem medan de var på väg i smal passage av hagen på led tillbaka ifrån vattnet. Räka som flockledare gick först/nästförst men på inkallning vänder han och driver flocken till mig vid stängslet och vi går tillsammans på var sida om stängslet upp till grinden så att jag kan släppa ut honom. Duktig häst.

Räka gick in ifrån hagen ovanligt bra, spolar benen väldigt säkert för att vara Räka och borstningen går bra med. Sedan kommer vi till dagens riktigt tränings moment; tömkörningspromenad.
Där Räka först blir överfallen av en hösilagebal som står på utkanten av stallplan och har en liten bit plast som hänger och fladdrar. Räka som annars mest fryser fast och blir stirrig blir mycket upprörd över denna hösilagebal och steppar runt och försöker hoppa ifrån den. Så blir att jobba på att belöna att ta det lugnt med hösilagebalen och gå fram och ta på den. Räka gör det men under spänning, tydligen behöver jag lägga mer tid på monster-hösilagebalar.

Sedan tillbaka till att själva tömkörningen. Börjar med att Räka är lite väl igång efter hösilagebalen och för ovanlighetens skull inte rör sig som en sengångare utan skyndar iväg bort ifrån stallet och bjuder på en massa travfattningar. Tills det att vi når mitt på stolösdriften, då tappar Räka all drivning och fryser fast istället. Och tar inte längre framåt-kommandon utan fastnar i att han måste tänka typ 3minuter för varje 5 steg han tar. Vilket gör att vääääääldigt lite händer, så här trögt brukar det inte riktigt vara, så stort bakåtkliv. Efter att ha tagit oss 20m på grusvägen och Räka fortsätter att behöva tänka en massa på precis allt så provar jag att svänga upp över dike upp för backe rakt ut i skogen och då var det tydligen mkt bättre. Då bjuder Räka på så att jag måste börja belöna halter istället för att han ska stanna och vänta in mig. Så lösning hittad! Men man måste ju kunna ta sig till skogen med :P
Räka kunde sedan inte på töm ta hopp över dike för att komma ur skogen, då var jag tvungen att gå före och visa honom. Hem sedan så blev han upprörd av fyrhjuling och spökade runt lite till. Jag var något matt efter detta och kände att jag inte precis var vidare nöjd med dagens aktiviteter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar