måndag 19 juni 2017

babbel & tränande med Räka

Så ska vi se skrev sist för ons+tors+fre. Lördag+Söndag var det meningen att jag skulle vara på Rotbrunna och titta på Christofer Dahlgren men har skitit sig lite så jag var tvungen att dra tidigt på lördagen och var magsjuk på söndagen (tror det var värmen/något jag ätit då det iallafall gick över under dagen) så då kunde jag inte åka alls, trist då jag var rätt skeptisk till om CD skulle falla mig i smaken men var helt klart över förväntan! Jag fick intrycket av att han hade en väldigt öppen syn på ridning överlag men med mkt kritiskt tänkande bakom. Gav intryck av att ha en mkt sympatisk syn på sina hästar och även ta in deras känslor och motivering för och deras valfrihet att arbeta. Kul! Vet att någon/några som kör belöningsbaserat AR tränar för honom och är glada med att han varit öppen för det.
Gav flera nya tankar och ideér. Jag är stort fan av hans avancerade longering (film om någon missat att han utbildar sina hästar upp till piaff och allt möjligt på longerlina innan de rids in!). Jg planerar väl typ att ge ett försök att göra det med Räka. Fast belöningsbaserat. Och kanske helt löst :P

Råkade däremot lyssna lite på Rebecca Dahlgren prata om grunderna i frihets dressyr och det sitter inte alls väl med mig när jag håller på med belöningsbaserat. Tyvärr. Blir för mig lite lustigt när hon pratade om att hon förr hållit på med Parelli (vilket många verkar ha gjort och gått över till annat som är snäppet snällare) och hur mkt bättre Frihetsdressyr är på att inte undertrycka hästarna när jag med belöningsbaserade ögon ser det som att det hon gör fortfarande är mkt nära det.

Nirma fick bara krubb pga tidsbrist. Var bra med henne.

Räka hade svårt att ens äta sitt kraftfoder... För att på fältet bredvid hagen så hade hösilaget paketerats till balar och det var inte alls bra tyckte Räka. Så han var spänd över det. På det så har Räka sedan det att jag kommit hem visat nytt beteende som oroat mig då allt som påminner om huvudskakande på något vis får headshaking-klockor att ringa :S Min mor försökte resonera lugnande med mig och granska beteendet idag, men det liksom är en reflex nuförtiden att direkt oroa sig när jag ser snarliknande beteenden :/ Iallafall: Räka sysslar med underliga ryckningar av huvudet, mkt frustande som att något flugit upp i näsborrarna på honom och blir lite spänd och underlig. Så dålig dag med spänd över överfallande hösilagebalar och så frustrationen med något i näsan. Men vi tog oss typ nätt och jämt genom hovkrafsning och äta kraftfodret. Däremot att jobba går bra. Tar en liten stund att varva ner ifrån huvud-nickandet och sluta stirra på hösilagebalarna, men sedan var han fokuserad och försökte förstå vad jag ville.
Var till största del mest bara repetitioner av att sänka huvudet/rätt hållning av hals-huvud i halt och skritt, göra halt, rygga, lite trav-fattningar och lite sidvärts. Räka hade dock lite problem stundvis att komma på vad targeting av bakdelen var. Så måste nog ha med targetsticken för det för att förtydliga nästa gång.
Jag är dock helt klart nöjd med framstegen vi gör, ska börja introducera kommando på det och försöka få ut att göra det i längre durationer och på mer avstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar