tisdag 27 juni 2017

Söndagens transporttränande, Räka är en superstjärna!!

Söndag så var min mor med ut. Inte på topp-humör efter att Anton somnat in dagen före och jag blev rätt rejält irriterad och stressad på unghingst i hagen som sätter igång farliga scenarion och hade inte lyckats släppa min stress-frustration när Räka gick in ifrån hagen för att transportträna. Min mor och jag tänkte direkt att det kanske inte ens är värt att försöka då det var gruppträning av unghingstar med NH-tränaren och de vimlade runt med tjoho på stallplan. Dvs sådant som Räka inte tål.
Men ibland så visar han att han visst förstått saker vi tränat och är bara så jäkla klockren och duktig liten häst. Vi har liksom inte umgåts med transport på närmare ett halvår.
För Räka hade jätte fint sug in i transporten och klev på avslappnat och fint som ingenting. Han stod inte så långa stunder som jag kanske önskat, men med tanke på allt runt omkring och vart vi var sist vi tränade så är det helt klart över förväntan. Allt som är avslappnat och frivilligt är bara super! Upprade gånger in och jag fick hålla tillbaka honom ifrån att gå in då suget var så stort. Jätte skoj, både min mor och jag var förvånade :D

dan Nirma. Nirma tyckte det var jätte skoj att komma ur hagen, men desto närmare vi kom stallet på sluttampen så blev Nirma brötig. Alltså skrikig, gjorde sig stor, lite spänd, trampade runt/stod still och slutade hålla koll på mitt vs hennes space. Hjälpte inte att märr i hage gärna stod och skrek hon med så Nirma hade skriknings-kompis som hejade på det hela.
Lite folk och bil+fyrhjuling vid transporten vilket inte bekymrade Nirma något större och transporten förstod hon inte ens att det var något att stirra på. Hon var dock lite blockerad i sin brötighet men kunde gå in för att stjäla lite korta nävar krubb. Inga problem med transporten, utan allt var bara ovanan att komma ur hagen och se saker. Jag kände mig nöjd med henne så fick vara bra med bara fronten in i transporten.
Tillbaka ut till hagen och damen drog på väldigt och fortsatte stänga ute mig lite. Jag föll först tillbaka lite på aversiva metoder innan jag kom på att ge henne mer utrymme och val och sätta upp scenarion där hon hamnade i postion att göra rätt så jag fick något att berömma. Blev riktigt bra stundvis, men hjälpte inte att hennes hagkompisar stod och ropade på henne långt i förväg... Nirma är typ populär eller något, de andra ropar väldigt efter henne, inte hjälpsamt. Nirma var dock duktig på vägen tillbaka men krävde konstant arbete ifrån min sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar