söndag 9 juli 2017

Fredag+Lördag, Räka & jag är inte helt sams


Jag försökte kissa hund och få med mig Nirma utmed stängslet till grinden där jag parkerat bilen med sakerna, men med ny häst som inte varit ute i hagen typ ens en timme så var Nirma inte vidare säker på att följa med mig. Ljud på om man vill höra Nirma ropa tillbaka till mig :P Nirma är mkt pratsam ung dam som oftast ropar tillbaka när jag ropar på henne :D


Fredag, Nirma fick gå en kortare promenad ihop med fröken gul. Var lite skötsammare och mer med mig men fanns en hel del att önska fortfarande och märks oh so tydligt när damens koncentration vaklar eller hon blir trött.


Liten Räka innan vi haft dåliga träningspass.

Räka fick hålla på med transportträning. Det gick ärligt talat inte vidare bra. Räka var lite lätt stirrig och kände sig inte alls bekväm med släpet. Så överlag var han inte bekväm med mer än att stå med alla 4 på lämmen och huvdet i transporten. Så han fick stå så och äta. Men var bara allmänt skiten dag för honom och mig där hans intresse för transporten inte var stort och det inte var på bättre nivå än att småsaker som brukar vara ok som grindhantagen till hagen var nog för att göra honom uppstressad (fjädrarna i grinden knorrar lite). Räka fick paus medan jag körde tillbaka släpet och sedan skulle jag och gulhästmatte hämta in pojkarna på nytt och då kände Räka inte ens för att komma på inkallning utan var först intresserad av att umgås med mig när jag gick runt och höll på med annat :/
Gick ok att komma in i stallet däremot med lille herr gul som täthäst ;)


Fredagens start på transportträningen. Saker händer ju inte i så högt tempo, så jag har speedat upp större delen av klippet. Jag står och hoppar på lämmen för att Räka ska träna på att höra och känna den röra sig, det är en av grejerna han har problem med.


Lördag och Nirma fick bara bli fodrad i hage, är väldigt torrt nu och inte mkt kvar av betet :( Nirma flyttar dock snart. Båda mina pållar kommer i vinter bli installade då jag flyttar med en stallkamrat som hyr helt stall, Nirma drar först ihop med hans stoåringar och Räka får komma inom sin uppsägningstid när han är redo att åka transport typ.... För Nirma's del är det mest att det kanske blir lite lugnare i mindre flock och hon får behålla sina åringskompisar, för Räkas del blir det stort plus i att han förhoppnigvis inte får regnskållor när han får komma in på box varje natt och torka ut och på så vis får ner smärt-problematiken i ryggen som varje år ökar spänningen och påverkar våran relation till det sämre. Finns även bättre ridbana och ridhus så att jag lättare kommer kunna jobba mer med honom.Räka tog jag först in i stallet, vilket gick plättlätt :D Planen var att verka iallafall framhovarna då de blivit toklånga och jag hade förväntat mig att han liksom tidigare sommrar skulle röra sig så pass mkt att han skulle slita ner dem självmant hela sommaren så Räka har tid först mot mitten av augusti med hovslagen... Räka tröttnade dock snabbt på att stå i stallgången. Jag tror det verkligen var vad som hände. Han har inte så lång koncentrationsförmåga och tyckte att det fick vara bra och ville gå ut igen. Han såg faktiskt inte rädd ut, vilket är lustigt för Räka ser typ rädd ut 75% av tiden. Så jag försökte ordna med min mor och kraftfodret så att Räka skulle få optimerade förutsättningar för att hålla sig sysselsatt och nöjd med att stå i stallgången medan jag fixade hans framfötter, men nä. Räka var inte med på det. Han var allmänt grisig att ha att göra med så mitt tålamod tog faktiskt slut. Så jag röt till mot honom om vad håller han på med??? Och för typ första gången någonsin så blev inte Räka skrämd av att jag blev arg på honom(!). Wow. Inte för att det precis hjälpte jätte mkt heller att ryta till på honom, men han var lite extra matte-gosig efteråt vilket inte är riktigt normalt Räk-beteende.
Så för att varva ner så promenerade vi lite och det fungerar iallafall bra.


Räka driver mig galen ibland...

Sedan transporten som vi nu alltså måste tjata så ofta det bara går. Räka var inte lika avig som igår, utan tillbaka till att vilja vara matte till lags och går helt in i transporten, men är så pass spänd att han inte ens kan äta där inne :S Så typ halvvägs in är på nivå att han fortfarande kan äta och på så vis jobba på att slappna av. Men halvvägs in vill tydligen inte Räka vara, suck.
Jag har nu två saker jag tänkt prova att ta till:
1. prova fronturlastningen igen. När jag provat den tidigare skrämde den Räka.... Men var länge sedan nu.
2. ge Räka confidenceEQ som är feromon som ska inverka lite lugnande. Jag har köpt på mig tidigare i våras så jag redan har hemma. Jag tänker att blir Räka lite lugnare så kanske det blir lättare för honom att träna på släpet och inse att det inte håller på att anfalla honom och att det kanske kan hjälpa oss framåt i träningen.
Helt inne på lördagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar