måndag 3 juli 2017

Transportträning måndag: Nirma+++, Räka :S

Så jag är en vecka efter...

Söndagens träning med Räka gick ju långt över förväntan och jag var skitnöjd med honom. Så på måndagen så gjorde jag same shit som jag ofta gör och var kvar i gårddagens toppenträning medan Räka tyckte att det blåste och var upprörd över det redan när vi gick till transporten. Planen var att jag skulle haft med mig transportkrubban och provat att ta upp frambommen så att han skulle gå in emot bommen. Men jag glömde transportkrubban så tänkte att jag kunde försvåra genom att han skulle gå på smalt istället. Trots att Räka var lite spänd över att det blåste så gick han på helt ok brett och han tittade bara kort stund på mellanväggen innan han klev på med den. Så han gick in fint smalt. Jag var rätt bra nöjd och hann väll typ tänka att det kanske håller på att bli vettig häst av Räka ändå.
Sedan råkade Räka röra rumpan emot mellanväggen. Mellanväggen som inte brukar vara där som brukar stå snett bort emot andra sidan. En normal häst hade nog inte tyckt att det varit en stor grej. Men Räka är Räka så Räka för panik.... Och börjar stampa runt som en galning, för nu är han skrämd och vill ut, men han är rädd för mellanväggen och vågar inte gå ut det hållet. Så istället börjar han känna på hästskötardörren som stod öppen för mer ljusinsläpp. Så jag gick runt och stängde igen den för att Räka inte skulle fastna halvvägs ut där och så flyttade jag mellanväggen. Så fort mellanväggen kom bort så kunde Räka backa ut.
Så där försvann allt arbete med att bygga upp tillit och förtroende för transporten typ... Suck :(


Lätt sänd Räka innan transporten skrämde honom.

Efter det var Räka allmänt spänd och även om han bjöd på mot transporten (för tydligen har han förstått att det är vad matte vill och han är väldigt fjäskig i att vilja vara till lags) så var han så jäkla spänd över det så att han bara skrämde upp sig själv ännu mer. Så han fick i stort bara stå och äta sitt foder på rampen. Vi var tillbaka till att inte ens vara i transporten :S


Glad liten Räka <3

Nirma fick för andra dagen känna på transporten. Hon var lite brötig igen, men kunde där emellan korta stunder fokusera lite så att jag kunde be henne om saker och då gjorde vi en lek av att klättra på rampen åt alla håll. Nirma verkade tro att hon är en bergsget och uppskattade klättring på ramp. I typiskt Nirma-stil så blev hon dock ibland förbannad på rampen då det liksom är en kant på den och står man inte ordentligt på rampen eller har koll på sina ben så kan man liksom glida av rampen och så... Nirma har ju ett temperament som gör att om hon springer i hagen och halkar på sten så stället hon sig upp och försöker slå stenen med sin hov sedan (true story!).
Hon har inga problem alls med transporten och att det skulle vara läskig på något vis med att den rör sig lite eller är ett smalt hål att gå in i, så hon var inne flera gånger.


Nirma i transporten.

Nirma fick även sällskap med en stadig madame på promenad. Nirma blir lite väl till sig och prioriterar mest sig själv och sina känslor och behöver helt klart öva mer på att få komma ut, se saker men ändå vara närvarande med matte...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar