lördag 14 oktober 2017

2 månader sedan sist

Så mkt har hänt sedan sist. Mest att jag mår fortsatt skit och att det bara är mer skit. Så jag har börjat känna hopplöshet för Räka och att jag inte har råd, ork, tid och allmänt inte räcker till och behöver dra ner på saker på något vis. Vilket känns hemskt. Mina hästar är typ som mina små barn/stora hundar, båda är egenuppfödda och jag har massor med planer för dem för att inte prata om historia, kärlek och allmänt investment i dem...
Och då till problemet, hur väljer man en man säljer och en man behåller? Jag har typ kommit fram till följande:
Räka: går typ inte att sälja till vettigt hem, risken för att han hamnar fel är skitstor. Det är typ inte ett option ens. Utan om han är den som jag inte har kvar så handlar det isåfall om att skicka iväg honom som sällskapshäst någonstans, tyvärr kan jag ju inte ens göra det så vidare lätt med honom då han riskerar att ta illa upp lätt med... Är risk att han aldrig kommer bli ridhäst och att saker fortsätter vara så besvärligt för Räka så att det typ aldrig kommer gå eller vara stärre projekt att göra enklare saker och att typ åka iväg på kul träningar och liknande skulle bli en omständig historia. Finns ju dock också chans att Räka blir bra och att allt arbete jag lagt ner på honom kommer igen så att han blir superb morsgris.
Nirma: är en mentalt stabil och bra häst som jag ser att jag skulle kunna ha massor av kul med, är liksom inga frågetecken kring hennes framtid. Att hon dock är en bra häst menalt gör att hon inte tar illa upp så lätt och inte är svår att lämna över till någon annan med risk att hon tar skada av det eller något.
Så blir liksom att jag om jag ska göra mig av med någon blir det Nirma, för det går inte med Räka. Men med Räka riskerar jag att ha kvar en häst som kanske aldrig blir så mkt mer än stor hund och med en del besvär på det... Och då mister jag mina chanser att avla vidare i framtiden med :(  Jag känner inte alls för det.
Ser över options om det finns någon som har ensam åring som kanske vill ha sällskap eller så.. Nirma ligger ju bra till utbildningsmässigt, är inge svår och att skicka iväg henne någonstans där det kanske är billigare när hon mest bara står och växer är inte allt för tokigt.. Men inte jätte lätt att få tag på.

Sedan sist så har Räka gått själv i hage fram tills det var dags att byta över till vinterhage, då gjorde vi nytt försök att släppa in honom med åringarna. Nirma & ena andra åringen började direkt brunsta och var skitstöriga mot stackars Räka som inte alls förstår någonting alls. Nirma är även bara allmänt extra arg på honom och kan hon så spöar hon gärna upp honom. Stackars Räka som bara vill ha lite sällskap och inte förstår varför de gör som de gör...

Räka har uppfört sig vädligt väl sedan vi flyttade, gått över förväntan! Jag jobbade först mest vidare på att ställa upp sig för uppsitning och sedan hänga mer och mer på honom och gränsla. Kom så långt at tjag faktiskt gränslade honom helt och hållet fast utan att lägga ner någon vikt och kände att det nog var dags att inte göra mer utan hjälm på. Men sedan rann vi in i en vägg där Räka inte ens ville ställa upp sig för pallen utan började visa frustration, inte ville bli tagen på ryggen eller borstad utan blev arg och hotade med bakbenet... Så jag la det på hyllan och får se hur det blir med det. Är förhoppnignsvis att han växer en massa då han på 1månads tid fått upp en hel täckesstorlek.

Så Räka har istället mest fått jobba på att kliva på transporten. Att kliva på brett blev sakta rätt bra, så jag började leka med att göra det smalare mot att gå på smalt, att leka med bommarna bakom osv och det gick över förväntan. Så vi provade att stänga, vilket inte var vidare populärt. Alltså efter i stort dagligen träning i 2 månader sedan flytt och då vi tränat en hel del denna sommar. Efter det blev det bakslag och nu känner han knappt för att kliva på brett...
Märks något mönster mellan stycket ovan och detta...? Varit en hel del bakslag med Räka i träningen :( På rätt enkla saker som inte egentligen kräver så mkt och gör ju såklart att man funderar en massa och det känns mer skitet.

Så jag började jobba på att longera Räka, både löst och på lina. Jag tänker att även om jag inte är jätte förtjust i det är det enkelt vis att lättare träna in kommando för tre gångarter, det behövs tex om man ska till veterinären och annat. Räka förstår grunderna nu i skritt och trav men är inte jätte motvierad till längre durationer än typ 1,5 varv i skritt och 3 varv i trav. Galopp har jag bara bett om 2 ggr och klickar för fattning.
Sedan har jag typ lekt mer med spanska skritten, sidvärtsflyttningar, parkering osv

Nirma har fått leka med pressenning mera, bollen; där jag börjat shejpa att hon inte bara ska anfalla den utan få in en nos-puttning och tömkörning. Hon är en superstar som vanligt och bara gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar