lördag 19 maj 2018

Mer Räka-gnäll & vad vi gjort sista tiden


Mattes skitsnygga häst.

Så jag kom igång en del under vintern och jobbade med Räka. Han är både tömkörd en hel del, promenerat massor, gjort en del tricks och jag har hängt en hel massa på honom och suttit på honom stillaståendes. Det dog dock närhan plötsligt började bli jätte frustrerad och då dog även min ork och insperiation att jobba med Nirma. Stackars Nirma som alltid blir 2dra häst :/


Inte precis höjd hoppning.. Shettisarna som är med hoppar högre än mina halvblodn ;P

Nirma har promenerat, miljötränat, påbörjat tömkörning/tömkörts i skritt, tränat lite tricks och blivit hängd på.


Glad häst!

När ridbanan tinade upp i våras så började jag köra igång med löshoppnign och lösgaloppering även. Nirma är jätte duktig slapp fisk, medan Räka har försökt men det är alldels för mkt för honom att hantera. Det slutade med att han bara blev förtvivlad, låser sig och sedan har han valt att istället börja preja ner trästängslet för att läman ridbanan och vill inte gå dit alls längre. Så ska han någonsin kunna löshoppa måste jag göra upp det i delmål att jobba på. Delmål för Räka i att så småningom kunna löshoppa ser ut så här:
1. jobba på att ridbanan är en okej eller trevlig plats igen. Detta kan jag göra även nu när han är dålig och inte jobbas. Det innebär mest att träna på att bara gå till ridbanan och bli klickad för alla steg till ridbanan och att vara med lös ihop med Nirma när Nirma tränar och få godis för lätta saker eller få beta gräs i kanterna. Bara detta är jobbigt för honom just nu.
2. Börja jobba med annat för att koppla roligt arbete till ridbanan
3. Introducera bommar och att gå frvilligt över bommar igen. Han har haft svårt för bommar och är stor risk att den misslyckade löshoppningen dragit upp det problemet igen.
4. Introducera hinder och frivilligt klicka över hinder.
5. Introducera plastband på liten volt och träna typ klicker-varianten på longering att vandra runt den lilla volten.
6. Allt eftersom förstora volten.
7. På större volt introducera bommar även.
8. Göra hinder av bommarna i steget före.
9. Förstora det hela så att det nästan är helt spår så som vid löshoppning fast utan smala gångar..
10. Göra normal löshoppnignsuppsättning.
--> Eftersom varje steg kommer behöva introduceras och upprepas flertal gånger för att Räka ska känna sig bekväm innan kan öka stressnivån till nästa steg så kommer detta ta flertal veckor om inte månader att jobba sig upp till. Så här ser överlag större delen av allt jag behöver göra med Räka ut. Jag vet inte om folk alltid fattar det när jag säger att han är väligt lättstressad och snabbt slår över till att det går åt helvete och att att han sköter sig och kan göra enkla saker så som att bli ledd ut och in ifrån hagen, sätta på sig täcke osv med främmande människor (vi står i kollektivstall nu!!!) är just för att vi har tränat och tränat och tränat dessa moment i små små delmål sedan Räka var föl. För han har så jäkla svårt för sig.
Det är inte normalt, Räka är extra-deluxe-känslig.
Nirma är ju Räkas motsatt och man behöver noll förberedlese utan det är bara att göra och köra. Som tex har vi det där med att ställa upp sig frivilligt för pall, bli häng på och sutten på. Räka har tränat det väldigt mkt över mer än 2 års tid och har fortfarande svårt för det. Nirma hade jag kunnat slippa inlärningen och bara gör det på - för hon bryr sig inte. Vill jag däremot ha kommando på att kunna skicka henne till pallen, ställa sig korrekt och att hon är förberedd på att jag sätter mig på henne så lärde jag henne det på 3 pass. Jag hade säkert kunnat göra det på ett pass, men jag tycker om att göra det iallafall lite stegvis ändå.


Blurrig bild men jag tycker det är skoj hur hon tar i för två markbommar..

Så Nirma löshoppar på torsdagar och lösgalopperar på måndagar. Lösgalopperingen innebär vissa gånger även markbommar. Det går utmärkt även om hon river en del och är en slapp fisk. Hon har skoj och hon har förstått vad det går ut på så att jag kan göra det utan medhjälpare med henne. Sista gången fick hon hoppa lite högre (vilket innebär typ 50-70cm) för att se om hon kunde lyfta lite mer på benen och sluta dra med sig bommarna hela tiden och då hade hon både lite mer spänst i galoppen och drog upp benen lite bättre :)


Typ 30cm hinder. Vi är lite fuskiga och brukar löshoppa åt båda hållen.

I stallet vi står i nu finns även liten badplats för hästarna, så en av dagarna under värmeböljan som var så hängde jag på två andra hästägare ner och Nirma fick titta på vattnet. Jag fegade dock på att kliva i vattnet då jag är badkruka och nog vill ha lite längre lina då, så Nirma fick bara stå och titta på de andra två.


Det är typ som ett smalt hål där man kan gå ner och så är det sand-dy och jag tror det blir djupt rätt snabbt sedan.


Nirma är väldigt fin i sin växtfas nu, väldigt jämn och snygg. Hon visar dock fortfarande minimalt på gång, men jag är fortfarande lite tveksam på om det är för att hon helt enkelt inte har någon gång att prata om eller om det är för att hon är för slapp av sig för att få till någon snygg gång. Hon rör sig korrekt iallafall om än lite kort.

Annars spenderar jag en del tid med att sitta och stirra på Räka. Han är inte lika påverkad i hagen som när han går ur hagen för att göra något, men mellan det att Nirma frustar hinner han frusta 28gånger tex, det är liksom inte normalt... Det är inte som ett konstant frustande eller med större irritation jag kan höra, men det är bara överdrivet och händer ihop med att man kan se att han är irriterad och nickar, skakar, kliar och drar mulen emot marken. Ofta ihop med att han blir stel, spänd, slutar beta och står och små nickar.


Sitter man timvis i hagen för att stirra på sin häst är det bra att ha med sig fika. Räka gillar att umgås med matte så brukar komma och undersöka vad jag har med mig.


Nirma fyllde även 2år i början på maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar